Actualités

Droit commercial général

Bemiddeling bij de Ondernemingsrechtbank Antwerpen – Mededeling van 6 januari 2020

De Belgische wetgever toont meer en meer belangstelling voor alternatieve geschillenbeslechting in het algemeen, en bemiddeling in het bijzonder. Zo kende de wet van 18 juni 2018 houdende diverse bepalingen inzake burgerlijk recht en bepalingen m.o.o. de bevordering van alternatieve vormen van geschillenoplossing (B.S. 7 februari 2018) nieuwe middelen toe aan de rechter om de minnelijke oplossing van geschillen te bevorderen.

  • Art. 205 van de wet van 18 juni 2018 voegt een nieuw lid toe aan art. 444 Ger.W.: « Zij (advocaten) informeren de rechtszoekende over de mogelijkheid tot bemiddeling, verzoening en elke andere vorm van minnelijke oplossing van geschillen. Indien zij van mening zijn dat een minnelijke oplossing van het geschil overwogen kan worden, trachten zij die in de mate van het mogelijke te bevorderen« .
  • Ook art. 731 Ger.W. ondergaat een verandering, in die zin dat het wordt vervangen door het volgende: « Het behoort tot de opdracht van de rechter om de partijen te verzoenen. Onverminderd het bepaalde in de artikelen 1724 tot 1737 kan iedere inleidende hoofdvordering tussen partijen die bekwaam zijn om een dading aan te gaan en betreffende zaken welke voor dading vatbaar zijn, op verzoek van een partij of met beider instemming vooraf ter minnelijke schikking worden voorgelegd aan de rechter die bevoegd is om in eerste aanleg ervan kennis te nemen. Behoudens in de gevallen bij de wet bepaald, kan de poging tot minnelijke schikking niet verplicht wordt gesteld« .
  • De wetgever voegt een nieuw art. 1723/1 aan het Ger.W. toe, dat stipuleert: « De bemiddeling is een vertrouwelijk en gestructureerd proces van vrijwillig overleg tussen conflicterende partijen met de medewerking van een onafhankelijke, neutrale en onpartijdige derde die de communicatie vergemakkelijkt en poogt de partijen ertoe te brengen zelf een oplossing uit te werken« .

Op 6 januari 2020 richtte de Stafhouder van de Balie Antwerpen een mededeling in dit verband aan de Balie, opgesteld in overleg met de voorzitter van de Ondernemingsrechtbank, waarin wordt opgeroepen om medewerking te bieden aan het initiatief van de Ondernemingsrechtbank Antwerpen om optimaal uitwerking te geven aan de bevordering van minnelijke geschillenoplossing. Concreet zal bij de inleiding van een zaak voor de Ondernemingsrechtbank Antwerpen vanaf 1 februari 2020 van de bij de zaak betrokken advocaten verwacht worden dat zij:

  1. aan de rechtbank toelichting kunnen verschaffen over de aard, de oorzaak en het voorwerp van de zaak, alsook over de wijze waarop voorafgaand aan het geding is gepoogd om het geschil minnelijk op te lossen; en
  2. over instructies van hun respectieve cliënten omtrent minnelijke geschillenoplossing beschikken.

Comments are closed.