Article

Hof van Cassatie, 24/03/2016, R.D.C.-T.B.H., 2017/2, p. 200-201

Hof van Cassatie 24 maart 2016

BANK EN KREDIETWEZEN
Bankverrichtingen - Overschrijvingen
De overschrijving is een rechtsfiguur sui generis waarbij een financiële instelling de opdracht uitvoert gegeven door een rekeninghouder om diens rekening te debiteren tot beloop van een bepaald bedrag teneinde de rekening te crediteren van een aangewezen begunstigde.
Indien de opdrachtgever en de begunstigde hun rekening voeren bij een verschillende financiële instelling, dan geldt de financiële instelling van de begunstigde ter zake van de uitvoering van de overschrijvingsopdracht als een uitvoeringsagent van de financiële instelling van de opdrachtgever.
BANQUE ET CRÉDIT
Opérations bancaires - Virements
Le virement est un acte juridique sui generis: l'institution financière exécute l'ordre qu'elle reçoit du titulaire du compte par le débit de ce compte pour le montant indiqué afin d'en créditer le compte du bénéficiaire.
Quand le donneur d'ordre et le bénéficiaire ont leur compte chez des institutions financières différentes, l'institution du bénéficiaire agit comme agent d'exécution de l'institution du donneur d'ordre.

Banden Van Cauter BVBA / BNP Paribas Fortis NV

Zet.: E. Dirix (afdelingsvoorzitter, voorzitter), B. Deconinck (afdelingsvoorzitter), K. Mestdagh, G. Jocqué en K. Moens (raadsheren)
Pl.: Mrs. Br. Maes en J. Verbist
Zaak: C.14.0329.N
I. Rechtspleging voor het Hof

Het cassatieberoep is gericht tegen het arrest van het hof van beroep te Brussel van 4 februari 2014.

Advocaat-generaal André Van Ingelgem heeft op 13 november 2015 een schriftelijke conclusie neergelegd.

Raadsheer Koenraad Moens heeft verslag uitgebracht.

Advocaat-generaal André Van Ingelgem heeft geconcludeerd.

II. Cassatiemiddel

De eiseres voert in haar verzoekschrift dat aan dit arrest is gehecht, een middel aan.

III. Beslissing van het Hof
Beoordeling

1. Een contractant kan door zijn medecontractant in de regel slechts buitencontractueel aansprakelijk gesteld worden indien de hem ten laste gelegde fout een tekortkoming uitmaakt niet alleen aan de contractuele verbintenis, maar ook aan de algemene zorgvuldigheidsnorm die op hem rust en indien deze fout andere dan aan de slechte uitvoering te wijten schade heeft veroorzaakt.

2. Een uitvoeringsagent is een natuurlijke persoon of een rechtspersoon die door de schuldenaar van een contractuele verbintenis belast wordt met de gehele of gedeeltelijke uitvoering van deze verbintenis, ongeacht of hij deze verbintenis uitvoert voor eigen rekening en in eigen naam, dan wel voor rekening en in naam van de schuldenaar.

Hij kan door de medecontractant van de schuldenaar van de contractuele verbintenis slechts buitencontractueel aansprakelijk worden gesteld indien het hem ten laste gelegde feit een tekortkoming uitmaakt niet alleen aan een contractuele verbintenis, maar ook aan de algemene zorgvuldigheidsnorm en indien deze fout andere dan aan de slechte uitvoering te wijten schade heeft veroorzaakt.

3. De overschrijving is een rechtsfiguur sui generis waarbij een financiële instelling de opdracht uitvoert gegeven door een rekeninghouder om diens rekening te debiteren tot beloop van een bepaald bedrag ten einde de rekening te crediteren van een aangewezen begunstigde.

Indien de opdrachtgever en de begunstigde rekeningen aanhouden bij onderscheiden financiële instellingen, dan geldt de financiële instelling van de begunstigde ter zake van de uitvoering van deze opdracht als een uitvoeringsagent van de financiële instelling van de opdrachtgever.

4. De appelrechters die de vordering van de eiseres tegen de bank van de begunstigde, de verweerster ongegrond verklaren omdat deze bank ter zake de overschrijvingen is opgetreden als een uitvoeringsagent en de eiseres enkel kan bogen op “contractuele schade” te weten “de niet-betaling van twee niet geprotesteerde facturen (...) waarvoor zij thans over een definitieve titel beschikt t.a.v. haar medecontractant, zijnde de [vennootschap D]”, verantwoorden hun beslissing naar recht, ongeacht de door hen gebruikte bewoordingen.

Het middel kan niet worden aangenomen.

Dictum

Het Hof,

Verwerpt het cassatieberoep.

Veroordeelt de eiseres tot de kosten.

Bepaalt de kosten voor de eiseres op 632,61 EUR.

(…)