Article

Hof van Cassatie, 30/06/2016, R.D.C.-T.B.H., 2017/4, p. 409-410

Hof van Cassatie 30 juni 2016

VERBINTENISSENRECHT - ALGEMENE BEGINSELEN
Modaliteiten - Voorwaardelijke verbintenis - Opschortende voorwaarde - Bedongen in het uitsluitende belang van één van de partijen - Afstand door die partij - Cassatieberoep in burgerlijke zaken
Wanneer de opschortende voorwaarde in het uitsluitende belang van één van de partijen is bedongen, vermag die partij, hangende de voorwaarde, daarvan afstand te doen.
CASSATIE
Cassatiemiddelen in burgerlijke zaken - Te voegen stukken
Het middel dat is afgeleid uit de miskenning van de bewijskracht van een akte, is niet ontvankelijk wanneer de bestreden beslissing de bewoordingen van die akte niet overneemt en de eisers aan het Hof geen eensluidend verklaard afschrift van die akte overleggen.
DROIT DES OBLIGATIONS - PRINCIPES GÉNÉRAUX
Modalités - Obligation conditionnelle - Condition suspensive - Stipulée dans l'intérêt exclusif d'une des parties - Renonciation par cette partie - Pourvoi en cassation en matière civile
Lorsque la condition suspensive est stipulée dans l'intérêt exclusif d'une des parties, cette partie peut, y renoncer, alors que la condition est encore pendante.
CASSATION
Moyens de cassation en matière civile - Pièces à joindre
Le moyen qui se déduit de la violation de la foi due à un acte, est irrecevable lorsque la décision attaquée ne reprend pas les termes de cet acte et que les demandeurs ne remettent pas à la Cour une copie certifiée conforme de cet acte.

M.D.P., C.K. en P.V.H. / The Brightone Group, naamloze vennootschap naar Luxemburgs recht

Zet.: E. Dirix (voorzitter), B. Deconinck en A. Smetryns (sectievoorzitters), G. Jocqué en K. Moens (raadsheren)
OM: A. Van Ingelgem (advocaat-generaal)
Pl.: Mrs. J. Verbist en P. Lefebvre
Zaak: C.15.0414.N
I. Rechtspleging voor het Hof

Het cassatieberoep is gericht tegen het arrest van het hof van beroep te Antwerpen van 22 juni 2015.

Advocaat-generaal A. Van Ingelgem heeft op 29 april 2016 een schriftelijke conclusie neergelegd.

Sectievoorzitter E. Dirix heeft verslag uitgebracht.

Advocaat-generaal A. Van Ingelgem heeft geconcludeerd.

II. Cassatiemiddel

De eisers voeren in hun verzoekschrift dat aan dit arrest gehecht is, een middel aan.

III. Beslissing van het Hof
Beoordeling

1. Krachtens artikel 1181 Burgerlijk Wetboek is een verbintenis aangegaan onder een opschortende voorwaarde die afhangt van een toekomstige en onzekere gebeurtenis, ofwel van een gebeurtenis die reeds heeft plaatsgehad, maar aan partijen nog onbekend is.

2. Wanneer de opschortende voorwaarde in het uitsluitende belang van één van de partijen is bedongen, vermag die partij, hangende de voorwaarde, daarvan afstand te doen.

3. De appelrechters stellen vast dat het aanbod van de eisers in duidelijke en ondubbelzinnige bewoordingen bepaalt dat het onderworpen is aan bepaalde opschortende voorwaarden “en dit exclusief ten voordele van de verweerster”.

4. De appelrechters die oordelen dat de verweerster hangende de opschortende voorwaarden afstand kon doen van de in haar voordeel bedongen voorwaarden, verantwoorden derhalve hun beslissing naar recht.

Het middel kan in zoverre niet worden aangenomen.

5. Het arrest neemt de bewoordingen van het geschrift van 14 december 2010 niet over, noch hebben de eisers aan het Hof een eensluidend verklaard afschrift van dat geschrift overgelegd.

In zoverre het middel miskenning van de bewijskracht van het geschrift van 14 december 2010 aanvoert, is het niet ontvankelijk.

Dictum

Het Hof,

Verwerpt het cassatieberoep.

Veroordeelt de eisers tot de kosten.

Bepaalt de kosten voor de eisers op 4.065,91 EUR.

(…)