Article

Hof van Cassatie (1e k.), 12/10/2018, C.18.0086.N, R.D.C.-T.B.H., 2019/9, p. 1069

Hof van Cassatie 12 oktober 2018

VERZEKERINGEN
Landverzekeringsovereenkomt - Verzekeringsovereenkomst in het algemeen - Verzwaring van het risico - Sanctie van terugbetaling van betaalde premies - Artikel 81, § 3, b), tweede lid W.Verz.
Krachtens artikel 81, § 3, b), tweede lid W.Verz. is de prestatie van de verzekeraar, als een schadegeval zich voordoet en de verzekeringnemer de in § 1 bedoelde verplichting niet is nagekomen, beperkt tot de terugbetaling van alle betaalde premies, indien hij het bewijs aanbrengt dat hij het verzwaarde risico in geen enkel geval zou hebben verzekerd.
Hieruit volgt dat de beperking van de prestatie van de verzekeraar in voorkomend geval niet afhangt van een wijziging of opzegging van de verzekeringsovereenkomst zoals bedoeld in artikel 81, § 1 W.Verz.
ASSURANCES
Contrat d'assurances terrestres - Contrat d'assurance en général - Aggravation du risque - Sanction de remboursement de la totalité des primes payées - Article 81, § 3, b), deuxième alinéa, loi relative aux assurances
En vertu de l'article 81, § 3, b), alinéa 2, de la loi relative aux assurances, si un sinistre survient et que le preneur d'assurance a manqué à l'obligation visée au § 1er, la prestation de l'assureur est limitée au remboursement de toutes les primes versées s'il apporte la preuve qu'il n'aurait en aucun cas assuré le risque aggravé.
Il s'ensuit que la limitation de la prestation de l'assureur ne dépend pas d'une modification ou d'une résiliation du contrat d'assurance au sens de l'article 81, § 1er, de la loi relative aux assurances.

R.W. / Belfius Verzekeringen NV

Zet: E. Dirix (sectievoorzitter als voorzitter), B. Deconinck (sectievoorzitter), K. Mestdagh, G. Jocqué en K. Moens (raadsheren)
OM: A. Van Ingelgem (advocaat-generaal)
Pl.: Mrs. M. Lebbe en B. Maes
Zaak: C.18.0086.N

(…)

II. Cassatiemiddelen

De eiser voert in zijn verzoekschrift dat aan dit arrest is gehecht, drie middelen aan.

III. Beslissing van het Hof
Beoordeling

(...)

Tweede middel

1. Krachtens artikel 81, § 3, b), tweede alinea wet verzekeringen 2014 is de prestatie van de verzekeraar, als een schadegeval zich voordoet en de verzekeringnemer de in § 1 bedoelde verplichting niet is nagekomen, beperkt tot de terugbetaling van alle betaalde premies, indien hij het bewijs aanbrengt dat hij het verzwaarde risico in geen enkel geval zou hebben verzekerd.

Hieruit volgt dat de beperking van de prestatie van de verzekeraar in voorkomend geval niet afhangt van een wijziging of opzegging van de verzekeringsovereenkomst zoals bedoeld in artikel 81, § 1 wet verzekeringen 2014.

Het middel dat van een andere rechtsopvatting uitgaat, faalt naar recht.

(…)