Actualités

Droit bancaire et financier

Update ESMA Q&A betreffende de Verordening Marktmisbruik

De voorbije maanden heeft ESMA haar Q&A inzake Verordening (EU) Nr. 596/2014 betreffende marktmisbruik (hierna de « Verordening ») verder aangevuld. De laatste aanpassing dateert van 29 September 2017. We belichten enkele nieuwe punten waarover ESMA standpunt heeft ingenomen:

  • Marktpeilingen. Het was onduidelijk of de regels inzake marktpeilingen opgenomen in artikel 11 van de Verordening verplicht moeten worden toegepast indien er informatie die kwalificeert als voorwetenschap wordt meegedeeld in het kader van marktpeilingen. Er werd geopperd dat de regels inzake marktpeilingen slechts golden als een optionele safe harbour, zonder dat dit afbreuk zou doen aan de mogelijkheid om beroep te doen op het algemene principe opgenomen in artikel 10, §1 van de Verordening dat voorwetenschap (onder bepaalde voorwaarden) kan worden gecommuniceerd uit hoofde van de normale uitoefening van werk, beroep of functie. ESMA heeft nu verduidelijkt dat indien voorwetenschap wordt gecommuniceerd in het kader van marktpeilingen, zulke communicatie slechts kan worden gekwalificeerd als « uit hoofde van de normale uitoefening van werk, beroep of functie » indien de regels inzake marktpeilingen onder artikel 11 van de Verordening worden toegepast.
  • Uitstel van voorwetenschap. Onder artikel 17 (4) van de Verordening kan een beursgenoteerde vennootschap de publicatie van voorwetenschap uitstellen op eigen verantwoordelijkheid en mits de toepasselijke voorwaarden kunnen worden vervuld. Op het ogenblik dat de voorwetenschap wordt gepubliceerd, moet de vennootschap de FSMA informeren van het uitstel, waarbij een schriftelijke uitleg moet worden verschaft over hoe de toepasselijke voorwaarden konden worden vervuld.
    Het kan echter voorvallen dat de voorwetenschap waarvan de beursgenoteerde vennootschap had beslist om de publicatie uit te stellen haar koersgevoelig karakter verliest. ESMA geeft aan dat in dat geval de vennootschap noch de informatie dient te publiceren noch de FSMA dient in te lichten inzake haar beslissing om de publicatie van voorwetenschap uit te stellen. Dit doet uiteraard geen afbreuk aan de verplichtingen van de vennootschap om lijsten van personen met voorwetenschap op te stellen gedurende de periode dat de betrokken informatie wel voorwetenschap uitmaakte.
  • Lijst van personen met voorwetenschap. ESMA bevestigt dat niet enkel de beursgenoteerde vennootschap, maar ook alle personen die in haar naam of voor haar rekening handelen (vb. adviseurs) en in dat kader toegang hebben tot voorwetenschap betreffende de vennootschap persoonlijk verplicht (en verantwoordelijk) zijn om een lijst van personen met voorwetenschap op te stellen onder artikel 18 van de Verordening.

 

 

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *