Actualiteit

Algemeen handelsrecht

Openbare databank van vonnissen en arresten – applicatie Jure-Juridat verdwijnt en wordt vervangen door “JUPORTAL”

Vanaf 15 december 2020 verdwijnt de oude applicatie Jure-Juridat van de FOD justitie. Deze webapplicatie was aanvankelijk te raadplegen op het adres http://jure.juridat.just.fgov.be, en men kon er voornamelijk rechtspraak van het Hof van Cassatie en selecte rechtspraak van de hoven van beroep en arbeidshoven terugvinden. Deze webapplicatie gebruikte Adobe Flash voor het merendeel van zijn functionaliteiten, een platform dat al enkele jaren in onbruik was geraakt. Adobe kondigde in juli 2017 aan dat zij tegen eind 2020 zou stoppen met de ondersteuning van Flash. Ook internetbrowsers  stoppen dan (of stopten reeds eerder) met het ondersteunen van deze technologie, waardoor het nodig was deze webapplicatie te vervangen.

Jure-Juridat wordt vervangen door “JUPORTAL”, wat volgens FOD Justitie staat voor JUrisprudence Publique/Openbare Rechtspraak/Öffentliche Rechtsprechung PORTAAL. De nieuwe webapplicatie kan men raadplegen op www.juportal.be. De nieuwe applicatie geeft de gebruiker enkele nieuwe zoekfunctionaliteiten, en is ook een stuk responsiever. Bovendien is de achterliggende databank geënt op het ECLI-verwijzingssysteem (European Case Law Identifier), waarmee men kan verwijzen naar nationale rechtspraak van de ganse Europese Unie. Dit laat de koppeling toe met de Europese zoekapplicatie, die te raadplegen is op https://e-justice.europa.eu/content_ecli_search_engine-430-en.do. De nieuwe webapplicatie was reeds enige tijd eerder beschikbaar onder de benaming “IUBEL” , die thans blijkbaar niet meer gebruikt wordt (www.iubel.be).

Een handige toevoeging is de ondersteuning van RSS -feeds. Na het uitvoeren van een zoekopdracht verschijnt linksboven een RSS-icoontje. Door hierop te klikken kan men op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen die voldoen aan de ingegeven zoekcriteria. Voor de meeste webbrowsers zal men wel eerst een extensie, add-on of plug-in moeten installeren  (veelal te vinden onder de benaming “RSS reader”).

De JUPORTAL-webapplicatie annex databank kadert niet binnen de “publiek toegankelijke elektronische databank van vonnissen en arresten van de rechterlijke orde” die bij de wet van 5 mei 2019 werd opgelegd, en die nagenoeg alle vonnissen en arresten zal moeten bevatten. Deze wet zou aanvankelijk in werking treden op 1 september 2020, maar de inwerkingtreding werd uitgesteld naar 1 september 2021.

Voor meer informatie kan u hier het nieuwsbericht van de FOD justitie raadplegen.

 

Comments are closed.