Actualiteit

Vennootschapsrecht

Uitsluiting – Hof van Cassatie 15 december 2017

Hof van Cassatie 15 december 2017
Zaak: C.16.0444.F/1

In het tweede arrest (zie ook Cass. 23 November 2017) gaat het Hof van Cassatie dieper in op de gelijkstelling van de overdracht van aandelen met de betaling van de prijs voor de aandelen.

Volgens sommige rechtspraak zijn dit twee aparte veroordelingen. De overdracht van aandelen vindt plaats op het moment bepaald door de rechter, terwijl de veroordeling tot betaling kan plaatsvinden na de vaststelling van de waarde van de aandelen door een expert.

Een andere strekking in de rechtspraak stelt dat de overdracht van aandelen niet kan plaatsvinden zonder gelijktijdige betaling van de prijs voor de aandelen. In nog andere rechtspraak ging de overdracht van aandelen gepaard met het betalen of consigneren van een provisioneel bedrag of het verlenen van een zekerheid in afwachting van het rapport van de expert.]

In casu stellen eisers dat de rechter de overdracht van aandelen enkel mag loskoppelen aan de betaling van de prijs voor de aandelen indien de loskoppeling gerechtvaardigd is in het belang van de vennootschap en indien de rechter de eiser veroordeelt tot betaling van een provisioneel bedrag of het geven van een zekerheid.

Het Hof van Cassatie is echter van oordeel dat uit artikel 640, eerste lid, W.Venn. niet kan worden afgeleid dat de rechter verplicht is de eisers te veroordelen tot de betaling van de prijs gelijktijdig met de overdracht van de aandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *