Actualiteit

Vennootschapsrecht

Voorontwerp van wet tot invoering van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen

Op 20 juli 2017 heeft de ministerraad het voorontwerp van wet tot invoering van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen goedgekeurd.

De bedoeling is het huidige vennootschapsrecht te moderniseren, te vereenvoudigen en aantrekkelijker te maken voor Belgische en buitenlandse ondernemingen. In grote lijnen worden de volgende punten grondig aangepakt:

  • Beperking van het aantal vennootschapsvormen tot vier basisvormen. Naast de Europese vennootschapsvormen, blijven enkel de personenvennootschap (maatschap), de besloten vennootschap (BV), de coöperatieve vennootschap (CV) en de naamloze vennootschap (NV) bestaan. De BV wordt de meest flexibele vennootschapsvorm die, net zoals de NV, opgericht kan worden door één persoon en zelfs beursgenoteerd kan zijn.
  • Meervoudig stemrecht. Het meervoudig stemrecht wordt statutair mogelijk in de BV en in de niet-genoteerde NV. In de genoteerde NV kunnen de statuten in ten hoogste dubbel stemrecht voorzien voor trouwe aandeelhouders.
  • Wijziging bestuursmodaliteiten. Ook de bestuursmodaliteiten worden op verschillende punten gewijzigd door o.a. de afschaffing van de verplichte ad nutum afzetbaarheid, de optie om een NV te besturen met slechts één unieke bestuurder en een facultatief duaal bestuurssysteem.
  • Afschaffing minimumkapitaal en invoering principe van toereikend kapitaal. Er is geen minimumkapitaal meer vereist zijn bij de oprichting van een BV. Via het principe van toereikend kapitaal worden oprichters verantwoordelijk om de juiste middelen te voorzien voor de activiteiten die de vennootschap wenst uit te voeren. Daartegenover staat wel dat er een versterkt financieel plan moet kunnen worden voorgelegd.
  • De werkelijke zetelleer wordt vervangen door de statutaire zetelleer. De plaats waar de vennootschap haar statutaire zetel heeft wordt het aanknopingspunt voor het bepalen van het toepasselijke vennootschapsrecht. Ook de grensoverschrijdende verplaatsing van de statutaire zetel wordt geregeld in het nieuwe Wetboek
  • Integratie verenigingen. VZW’s, IVZW’s en Stichtingen worden (ingevolge de gelijktijdige hervorming van het ondernemingsrecht waarbij het Wetboek van koophandel in het Wetboek van economisch recht geïntegreerd wordt en het ondernemingsbegrip centraal komt te staan) als ondernemingen worden beschouwd. Zij worden uitdrukkelijk toegelaten om economische en commerciële activiteiten uit te oefenen en winst te realiseren. De winst kan echter enkel uitgekeerd worden voor een belangloos doel, wat hen onderscheid van een vennootschap. De regels betreffende de VZW’s, IVZW’s en Stichtingen worden geïntegreerd in het nieuwe Wetboek.

 

Het goedgekeurde voorontwerp werd ingediend bij de Raad van State. De verwachtingen zijn momenteel dat nog voor het nieuwe jaar een concrete wettekst beschikbaar zal zijn en dat het nieuwe Wetboek in 2018 in werking zal treden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *