Actualités

Droit bancaire et financier

Technisch advies ESMA inzake nieuwe prospectusverordening

De European Securities and Markets Authority (« ESMA ») heeft op 28 maart 2018 haar technisch advies betreffende de vorm en inhoud van prospectussen onder het nieuw prospectusregime ingediend bij de Europese Commissie (link).

Op 20 juli 2017 is de Verordening (EU) 2017/1129 betreffende het prospectus dat moet worden gepubliceerd wanneer effecten aan het publiek worden aangeboden of tot de handel op een gereglementeerde market worden toegelaten en tot intrekking van richtlijn 2003/71/EG (de « Prospectusverordening ») in werking getreden. De nieuwe Prospectusverordening heeft tot doel de toegang tot kapitaal te verbeteren en vereenvoudigen, in het bijzonder voor KMO’s, zonder afbreuk te doen aan de bescherming van investeerders.

Om haar doel te verwezenlijken heeft de Prospectusverordening een lichter prospectusregime geïntroduceerd, waarbij emittenten, naast het prospectus, onder bepaalde voorwaarden gebruik kunnen maken van een EU-groeiprospectus, een basisprospectus of een vereenvoudigd prospectus. Daarnaast regelt de Prospectusverordening ook het gebruik van een universeel registratiedocument.

ESMA heeft nu de vorm en inhoud van de verschillende prospectussen verder geconcretiseerd in haar technisch advies, inclusief de bijlages met de bouwstenen per type van prospectus. Daarnaast heeft ESMA een aantal criteria vastgelegd voor de controle en goedkeuringsprocedures van prospectussen.

Tegen uiterlijk 21 januari 2019 (de datum waarop de meeste bepalingen van de Prospectusverordening van toepassing zullen zijn) zal de Europese Commissie op basis van ESMA’s technisch advies de nodige gedelegeerde verordeningen aannemen betreffende de inhoud en vorm van bovenvermelde prospectussen, alsook de controle en goedkeuring daarvan.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *