Actualités

Droit commercial général

Wetsvoorstel van 2 maart 2017 tot wijziging van het Wetboek van economisch recht wat de bank- en verzekeringsagenten betreft

Parl.St. Kamer 2016-17, nr. 2341/001

Artikel X.26, tweede lid Wetboek van economisch recht sluit de verzekeringsagentuurovereenkomsten en de bankagentuurovereenkomsten uit van het toepassingsgebied van Titel 2 van Boek X, dat de regeling bevat inzake precontractuele informatie in het kader van commerciële samenwerkingsovereenkomsten.

Een nieuw wetsvoorstel strekt ertoe de bank- en verzekeringsagenten toch onder de bepalingen van de wetgeving op de precontractuele informatie te doen vallen, en het tweede lid van artikel X.26 op te heffen. Volgens de indiener zouden ook agenten in spe het zogenaamde financieel plan moeten ontvangen, om met kennis van zaken een bankagentuur- en/of verzekeringsagentuur­overeenkomst te sluiten.

Het wetsvoorstel werd geïnspireerd door eerdere twijfels van de Raad van State, afdeling wetgeving over de overeenstemming van deze uitsluiting met het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel. Deze kritiek werd volgens de indiener terug actueel naar aanleiding van de besparingen bij ING, waardoor agenten die net nog in hun kantoor investeerden noodgedwongen toch de deuren moesten sluiten. Het is volgens de indiener niet denkbeeldig dat, indien de agenten beter op de hoogte zouden geweest zijn, zij beter op deze evolutie voorzien zouden zijn geweest.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *