Actualiteit

Bank en financieel recht

Koninklijk besluit van 10 juli 2017 tot goedkeuring van het reglement van de autoriteit voor financiële diensten en markten over de statistische informatie die bepaalde openbare instellingen voor collectieve belegging met een veranderlijk aantal rechten van deelneming dienen over te leggen (BS 19 juli 2017), in werking getreden op 1 oktober 2017

Bij dit Koninklijk besluit van 10 juli 2017 werd het reglement van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) over de statistische informatie die bepaalde openbare instellingen voor collectieve belegging met een veranderlijk aantal rechten van deelneming moeten overleggen goedgekeurd.

Het goedgekeurde reglement van de FSMA legt een aantal rapporteringsverplichtingen op, die gelden voor:

  • de instellingen voor collectieve beleggingen (ICBE’s) met een veranderlijk aantal rechten van deelneming naar Belgisch recht die voldoen aan de voorwaarden van Richtlijn 2009/65/EG[1]; en
  • de alternatieve instellingen voor collectieve belegging (AICB’s) met een veranderlijk aantal rechten van deelneming naar Belgisch en naar buitenlands recht waarvan de rechten van deelneming openbaar worden aangeboden in België.

Krachtens het reglement moeten de ICBE’s en AICB’s statistische staten opmaken conform de inhoud (die, naast de gegevens overeenkomstig het schema van de rapportering met betrekking tot AICB’s, wordt vastgesteld in de bijlagen 1 en 2 bij het besluit) en de vorm die in het reglement worden bepaald, en deze aan de FSMA overleggen conform de modaliteiten die erin worden verduidelijkt (o.a. overlegging op elektronische wijze).

Noteer eveneens dat de statistische staten aan de commissaris moeten worden overgelegd, die zal moeten bevestigen dat de statistische staten volledig, juist en volgens de geldende regels zijn opgesteld.

 

Régine Feltkamp en Gerrit Hendrikx

 

[1]     Richtlijn 2009/65/EG van het Europees Parlement en de Raad van 13 juli 2009 tot coördinatie van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen betreffende bepaalde instellingen voor collectieve belegging in effecten (icbe’s), Pb. L. van 17 november 2009, afl. 302, 32.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *