Actualiteit

Insolventie

Wijziging aan RegSol: aangifte van schuldvorderingen wordt gratis

Op 27 november 2018 is een nieuw KB gepubliceerd waarin wijzigingen worden gemaakt aan het KB van 27 maart 2017 houdende de bepaling van het bedrag van de retributie, evenals de voorwaarden en de modaliteiten van de inning ervan in het kader van het Centraal Register Solvabiliteit.

Ingevolge deze wijzigingen zullen schuldeisers vanaf nu 0 euro moeten betalen voor het neerleggen van de aangifte van schuldvorderingen middels het register met een eventuele inzage van het faillissementsdossier of voor inzage van het faillissementsdossier middels het register zonder een aangifte van schuldvordering (gewijzigd art. 1, 1°  KB 27 maart 2017).

Daarnaast voegt het wijzigings-KB van 16 november 2018 ook twee punten toe aan het KB van 27 maart 2017. De eerste toevoeging heeft betrekking op het elektronisch dossier van de gerechtelijke reorganisatie in RegSol. Sinds 1 mei 2018, de inwerkingtreding van boek XX WER, wordt het dossier van de gerechtelijke reorganisatie in RegSol bijgehouden (art. XX.40 WER). Bijgevolg moet ook voor de gerechtelijke reorganisatie een retributie worden vastgesteld voor het beheer van deze procedure middels het register. Ingevolge het wijzigings-KB van 16 november 2018 wordt deze retributie vastgesteld op 295 euro per dossier voor het beheer van het dossier van de gerechtelijke reorganisatie (ingevoegd art. 1, 5° KB 27 maart 2017). De tweede toevoeging betreft de vaststelling van een retributie van 295 euro voor de eerste twee jaren, en vervolgens elk jaar, voor het beheer van het minnelijk akkoord bedoeld in artikel XX.37, § 2, derde lid van het Wetboek van economisch recht (ingevoegd art. 1, 6° KB 27 maart 2017).

Ten slotte, voorziet de wetgever ook een gepaste retributie voor de materiële kopie die elke belanghebbende via de curator kan verkrijgen van de in het register opgenomen bestanden (art. XX.131, §2 WER). Kopieën van deze documenten, indien deze niet onder het beroeps- of zakengeheim vallen, kunnen worden verkregen voor: 25 euro voor de eerste 20 pagina’s, te vermeerderen met een bedrag van 0,15 euro per pagina vanaf de 21ste pagina (ingevoegd art. 1, 7° KB 27 maart 2017).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *