Actualités

Droit bancaire et financier

ESMA guidelines on transfer of data between Trade Repositories, 24 augustus 2017, inwerkingtreding op 16 oktober 2017

Deze richtsnoeren van de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) hebben betrekking op de overdracht van gegevens tussen transactieregisters – zijnde rechtspersonen die vastleggingen betreffende derivaten centraal verzamelen en bewaren – die onder artikel 55 van Verordening (EU) Nr. 648/2012[1] (hierna “EMIR”) werden geregistreerd.

De richtsnoeren werden aangenomen omdat de overdracht van gegevens essentieel is voor de gegevenskwaliteit, de competitie tussen de transactieregisters en de risicobewaking.

De richtsnoeren hebben een drieledige doestelling en beogen meer bepaald:

  • de nodige maatregelen vast te stellen om een consistente toepassing van de relevante EMIR-vereisten die een competitief klimaat tussen de transactieregisters schragen aan te moedigen en te vergemakkelijken;
  • de basisvereisten vast te stellen om te verzekeren dat de bevoegde autoriteiten toegang hebben tot gegevens van hoge kwaliteit (m.i.v. de aggregaties uitgevoerd door de transactieregisters); en
  • een consistente en geharmoniseerde wijze van gegevensoverdracht tussen de transactieregisters vast te stellen en de continuïteit van de rapportering te ondersteunen (o.a. in geval van intrekking van de registratie van het transactieregister).

De richtsnoeren betreffen zowel een gegevensoverdracht op verzoek van een betrokkene, als een gegevensoverdracht ten gevolge van een intrekking van de registratie van het transactieregister. Te noteren is dat de gegevensoverdracht moet geschieden conform een onderling overeengekomen ‘migration plan’ dat minstens de in richtsnoer 4 vermelde informatie moet bevatten en dat het transactieregister dat de gegevens ontvangt de gegevens, na voltrekking van de overdracht, aan de bevoegde autoriteiten moet overmaken.

 

Régine Feltkamp en Gerrit Hendrikx

 

[1]     Verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2012 betreffende otc-derivaten, centrale tegenpartijen en transactieregisters, Pb. L. van 27 juli 2012, afl. 201, 1.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *